Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού ομίλου Αστρονομίας και της εκπαιδευτικής εμπειρίας STEM οι μαθητές της Α' Δημοτικού επισκέφτηκαν σήμερα το ΕΚΦΕ Ξάνθης στο 1ο ΕΠΑΛ και με τη βοήθεια του κ. Τσικρικώνη Γιώργου, υπεύθυνου του ΕΚΦΕ, πραγματοποίησαν ένα εικονικό ταξίδι στο διάστημα.
Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εισέλθουν σε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικών επιστημών και να πραγματοποιήσουν πειράματα. Αρχικά χωρίστηκαν σε επιστημονικές ομάδες
ΑΣΠΡΟΙ
ΤΑΛΕΝΤΑ
ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ
ΓΗ
ΠΥΡΑΥΛΟΙ
και μέσω ενός κουίζ ανέτρεξαν στην προϋπάρχουσα γνώση τους. Νικητές ήταν τα ΤΑΛΕΝΤΑ!
Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και βλέποντας τις οδηγίες μέσα από τα tablet οι μαθητές ξεκίνησαν να φτιάχνουν τους χαρτονένιους πυραύλους που αργότερα θα επιχειρούσαν να στείλουν στον ουρανό. "Κόψε, κόλλησε, τύλιξε, πρόσεξε, συνεργάσου με τους άλλους, μοίρασε τις δουλειές" ήταν μερικές από τις οδηγίες που οι μαθητές μας έπρεπε να τηρήσουν προκειμένου να ολοκληρώσουν τη δραστηριότητα στον δοθέντα χρόνο. Έπειτα, στήθηκε ο σταθμός εκτόξευσης στην αυλή με τους μαθητές ανά ομάδα να βάζουν τον πύραυλό τους στη θέση του και μετρώντας αντίστροφα... 3, 2, 1.... ΑΝΑΦΛΕΞΗ! BOOM! Ο ένας μετά τον άλλο οι πύραυλοι εκτοξεύονταν στον αέρα σε ύψος που έφτανε αρκετές δεκάδες μέτρα.
Επιστρέφοντας στην αίθουσα του εργαστηρίου οι μαθητές παρακολούθησαν live εικόνα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (όπου μάλιστα πέτυχαν και αστροναύτη εν ώρα εργασίας!), καθώς και αποσπάσματα από βίντεο για τη ζωή και την καθημερινότητα των αστροναυτών στο διάστημα. Είδαν ακόμα και πως οι αστροναύτες επιστρέφουν στη γη βδομάδες ή και μήνες μετά το τέλος της αποστολής τους και τότε γεννήθηκε ένα ερώτημα: Αφού καταφέρουμε και στείλουμε έναν επανδρωμένο πύραυλο στο διάστημα πώς καταφέρνουμε να τον επιστρέψουμε στη γη σώο και αβλαβή, χωρίς δηλαδή η άκατος να καεί όταν έρθει σε επαφή με την ατμόσφαιρα;
Μέσω μιας διερευνητικής δραστηριότητας οι ομάδες έφτιαξαν θερμικές ασπίδες επιλέγοντας από 8 υλικά αυτά που υπέθεταν ότι θα καιγόντουσαν δυσκολότερα. Τον ρόλο του αστροναύτη έπαιξε ένα ωμό αβγό, ενώ η ατμόσφαιρα αντιπροσωπεύτηκε από ένα φλόγιστρο. Οι μαθητές φόρεσαν γυαλιά επιστήμονα και παρατήρησαν ποια υλικά καίγονταν ευκολότερα, δυσκολότερα ή καθόλου από τη φωτιά. Στο τέλος, διαπιστώθηκε πως η δουλειά του επιστήμονα δεν είναι καθόλου εύκολη καθότι χρειάζονται πολλές δοκιμές και αποτυχημένες απόπειρες μέχρι να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση σε ένα πρόβλημα.
Επιστρέψαμε στο σχολείο γεμάτοι δημιουργική κούραση έχοντας στις "αποσκευές" μας μια ολοκληρωμένη εμπειρία STEM που θα μας μείνει αξέχαστη. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσικρικώνη για τη φιλοξενία (και για το ζεστό καφεδάκι στις δασκάλες που το είχαν ανάγκη). Ελπίζουμε να τα ξαναπούμε σύντομα με νέο πρόγραμμα και νέες εμπειρίες STEM! Εις το επανιδείν!
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΠΑΤΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου